zondag 20 december 2009

Begin snelle fietsroute Amersfoort - Leusden


Ja, ja, de tunnel is klaar en met veel ballonnen en pers geopend. Hij is mooi en breed en snijdt een heel stuk af. Wij zijn benieuwd of al die duizenden Leusdenaren ook nog over dat smalle paadje langs het Valleikanaal kunnen en hoe dat gaat als dat pad verbreed wordt. Wordt vervolgd.

Euterpeplein

Dat het Euterpeplein eindelijk klaar is heeft iedereen genoegzaam in de kranten kunnen lezen. Zoals bij alle veranderingen is ook hier een zekere gewenningsperiode nodig. Veel automobilisten reden verkeerd door het nieuwe eenrichtingssysteem en vele fietsers wreven hun ogen uit om erachter te komen waar ze mochten/moesten fietsen. Het eenrichtingsverkeer geldt alleen voor de auto's maar de rood-asfalt fietsstroken lijken te suggereren dat je daar moet rijden. Nou ja, na een paar keer weet je het wel.
Jammer dat er voor fietsers van het Euterpeplein en de Ringweg naar de Schuilenburgerweg geen duidelijke fietsopstelplek is gerealiseerd. Je moet je daar tussen de auto's opstellen, gelukkig wel in een vak per richting (linksaf, rechtdoor en rechtsaf). Ook jammer dat in tegengestelde richting er niet een stukje fietsstrook bij heeft gekund op de Schuilenburgerweg. Over een afstandje van nog geen honderd meter moet je de weg delen met de auto's.
Wat je gewoon niet moet willen als fietser is vanaf de Ringweg bij de Brugkerk linksafslaan naar het Euterpeplein. De fietsstrook aldaar heeft heel stoer drie pijlen maar de auto's voor rechtdoor en rechtsaf staan naast je.

vrijdag 18 december 2009

Gratis stalling?

 
Posted by Picasa


1 December 2009
Zoals jullie weten maken mijn vrouw en ik gebruik van de gratis fietsenstalling bij het Mondriaanplein.
Helaas is het afgelopen met de vreugde.
Wij kregen eind november een brief van de NS met het verzoek om vóór 24 december per persoon 98 euro over te maken voor 2010. Zo niet dan vervalt het contract per 31-12-2009.
Ik heb in januari 2009 echter een bevestiging gekregen dat ons jaarabonnement loopt tot 27-01-2010.
Ik vraag mij af hoe het zit met de mensen die later in de loop van dit jaar een pasje aangevraagd hebben. Eindigt alles per 31 december en geldt dit ook voor station Schothorst?
Ik denk dat een hoop mensen hier niet blij mee zullen zijn.

Later op 1 december: De gemeentelijke fietsambtenaar weet inmiddels te melden dat de gemeente de regeling ook in 2010 wil handhaven, alleen weet de NS dat nog niet.
Men zat nog aan te hikken tegen de hoogte van de vergoeding die de NS hiervoor vraagt.

15 december 2009: persbericht van de gemeente.
Bewaakte fietsenstalling ook in 2010 gratis
Reizigers die met de fiets naar station Amersfoort en station Amersfoort Schothorst komen, kunnen ook in 2010 de fiets gratis stallen in de elektronisch bewaakte stallingen op het Piet Mondriaanplein en het Inputplein. Deze service bestond ook dit jaar al en wordt met een jaar verlengd.
Het gratis abonnement voor de elektronisch bewaakte fietsenstalling is voor mensen die regelmatig met de trein reizen en de fiets als voor -en natransport gebruiken. Om van de stalling gebruik te kunnen maken is een toegangspas nodig. Deze pas is te bestellen via de website www.nsfiets.nl. De pas is een jaar lang gratis. Wel is er een borg van 20 euro verschuldigd.
Gebruikers die al een toegangspas voor de fietsenstallingen hebben, kunnen er gewoon gebruik van blijven maken.
Om de overlast terug te dringen blijft de handhaving van foutief geparkeerde fietsen streng. Fietsen die hinderlijk geparkeerd staan worden verwijderd. Dat geldt ook voor weesfietsen,

Commentaar van de Fietsersbond, 18 december:
Het is natuurlijk mooi dat de stallingen nog een jaar gratis blijven. Maar wel jammer dat de communicatie tussen NS en de gemeente zo verloopt dat flink wat pashouders eerst het gevoel krijgen dat ze beetgenomen zijn, voordat de geruststelling komt.

donderdag 15 oktober 2009

Ontbrekend stuk fietspad

Jan de Jonge, Een fietsende Amersfoorter, mailde de Fietsersbond de volgende klacht. "Bij de aansluiting van de Duisterweg met de Valutaboulevard ontbreekt een stuk wegdek van zo'n 2 meter, dat stuk ligt bovendien zeker 5 cm lager dan de aansluitende weg. Het ligt op de hoofdroute voor fietsers vanuit de grote wijk Vathorst richten de rest van Amersfoort. Bijzonder vervelend voor de honderden fietsers die dagelijks deze route nemen!"

De klacht is op het meldpunt 'Mijn slechtste fietspad' van de Fietsersbond ( www.fietsersbond.nl/meldpunt ) gezet en aan de wegbeheerder van de gemeente gemaild. We zijn benieuwd hoe snel dit wordt verholpen.

bovenste foto: Fietsersbond Amersfoort
foto onder: Jan de Jonge

dinsdag 13 oktober 2009

gevraagd: Kaderleden

Beste leden van de Fietsersbond,

de afdeling Amersfoort is op zoek naar versterking van de kerngroep.

De laatste tijd bestaat de kerngroep uit vijf leden. Dat is te weinig voor de dingen die we eigenlijk zouden willen aanpakken. Wij zijn ook maar vrijwilligers en er is een grens aan waar je je mee kunt en wilt bemoeien. Er zijn allerlei projecten in Amersfoort waar de Fietsersbond zich nu niet of nauwelijks mee bezig houdt omdat dat te veel vraagt van de aanwezige actieve leden. Bijvoorbeeld: de Hogeweg, de “Binnenring Zuid”, het Euterpeplein, etc.

Onze zeer gewaardeerde Pieter de Jong is de laatste vijf, zes jaren secretaris geweest van de afdeling en vindt het nu tijd dat iemand anders deze taak overneemt. Hij blijft actief lid.

Wij zijn op zoek naar iemand die het leuk vindt om binnen de Fietsersbond actief te zijn en een flinke steen bij te dragen aan het “runnen “ van de afdeling.

De functie van de secretaris omvat ruwweg de volgende zaken:

- post / mail: binnenkomende post verzamelen, beoordelen wie dat het best kan beantwoorden, eventueel zelf beantwoorden;

- uitgaande post verzorgen, bewaken dat er een antwoord wordt verzonden

- planning vergaderingen afdeling, voorbereiden agenda en stukken,

- notuleren (kan ook door iemand anders gedaan worden, of om beurten)

- de relatie met het landelijk bureau onderhouden

Wij hebben nog andere taken die door iemand gedaan moeten worden en daarom zoeken we nog een paar kaderleden die zich bijvoorbeeld willen verdiepen in grote gemeentelijke projecten. Als je zelf in zo’n buurt woont, wordt een nieuwe wegindeling ineens heel concreet.

Het liefst zouden we ook nog een voorzitter hebben die “het gezicht van de afdeling” is, die het eerste contact/aanspreekpunt is voor de media, de politiek, de leden en kan voorkomen dat we stuurloos maar wat doen.

Verder willen we graag versterking bij het beheren en vullen van de website en de blog en bij het bijhouden van de knelpunten in het fietspadennetwerk.

Uiteraard laten we een nieuw kaderlid niet aan zijn/haar lot over maar zorgen we voor adequate begeleiding.

Hoeveel tijd neemt het het in beslag? – Als je eenmaal ergens mee bezig bent, ben je gauw een paar uur zoet. Gemiddeld is het 1 a 2 uur per week, maar dat is iets wat je zelf moet bewaken. Als het meer werk is dan je aankunt, moeten we de boel anders verdelen. Niemand is gebaat bij overspannen vrijwilligers. Het moet ook leuk blijven.

Dus hoe meer mensen zich aanmelden, hoe kleiner de taken kunnen worden en hoe gezelliger de vergaderingen. Wij vergaderen eens per maand in de Expeditie, Schimmelpenninckkade 30 te Amersfoort, vanaf 20.00 uur, meestal tot half elf, onder het genot van koffie, thee en een glaasje wijn.

Heb je belangstelling, meld je dan via e-mail . Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

De kerngroep,
Pieter de Jong, Rob van Streun, Marijke van Aert, Frits van Balen, Sam van Duin

donderdag 9 juli 2009

Nieuwe inrichting Van Randwijcklaan

B&W hebben de nieuwe inrichting vastgesteld voor de Van Randwijcklaan. De Fietsersbond en wijkbewoners werden betrokken bij het ontwerp. Wij zijn tevreden met het ontwerp in Kruiskamp met zijn vrijliggende fietspaden. Dat betekent veilig, rustig en comfortabel fietsen. Minder tevreden zijn we met het ontwerp van de Van Randwijcklaan in Liendert-Rustenburg. Daar komen geen vrijliggende fietspaden, en dat vinden wij niet duurzaam veilig op een weg waar auto's 50 km/uur mogen rijden.
Berichtgeving gemeente over Van Randwijcklaan

dinsdag 19 mei 2009

Fietsinformatiedag voor senioren die van fietsen houden en willen blijven fietsen

Op donderdag 28 mei a.s. wordt in het Activiteitencentrum Labyrinth-De Drietand, Neptunusplein 70, 3814 BR Amersfoort een Fietsinformatiedag voor senioren georganiseerd. Er is plaats voor 15 deelnemers. De dag duurt van 10.00 tot ongeveer 15.30 uur.

Hoe ziet de cursusdag eruit?
De cursisten komen op hun eigen fiets naar de cursuslocatie. Een fietsdeskundige bekijkt of de fietsen veilig zijn en goed zijn afgesteld. Hij geeft tips om de fiets nog veiliger en comfortabeler te maken en informatie over aangepaste fietsen. Na de kennismaking gaan we verder met een verkeersquiz. Tevens praten we over wat er in het verkeer in de afgelopen tijd veranderd is. We gaan een route fietsen met een aantal moeilijke verkeerssituaties en bespreken hoe we daar op een veilige manier mee om kunnen gaan. Voor we vertrekken doen we fietsgymnastiek. Daardoor worden de spieren en de gewrichten wat losgemaakt, dat fietst makkelijker. Indien gewenst kunnen gehoor, ogen en reactiesnelheid worden getest.
De ervaring leert dat deze cursusdag leerzaam, interessant en ook gezellig is. Bij de afsluiting krijgen de cursisten een certificaat.

Aanmelding
Deelname is kosteloos. Als u interesse heeft kunt u zich aanmelden bij www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen. Daar kunt u ook meer informatie vinden. Bellen kan ook: 030 – 2918171 (Fietsersbond / Wendy Zander)

Lancering Historische Fietstocht groot succes

Zondag 17 mei op de Hof. De deelnemers aan de fietstocht kwamen na enige tijd enthousiast weer terug en vertelden dat ze stukjes Amersfoort hadden gezien die voor hen totaal nieuw waren. Het waren opvallend veel vrouwen, trouwens.
Het weer was niet bijzonder uitnodigend, hoewel het later wat beter werd. Wat uit wel meer onderzoeken is gebleken werd ook nu weer bevestigd: vrouwen zijn echte bikkels!


De routes zijn verkrijgbaar voor 1 euro bij de VVV, de Observant, en bij de Bikeshop, Fietsshop De Berg en Rijwielhandel Van Hoeijen.

donderdag 14 mei 2009

Fietsparkeren bij het station.


Let Op.

Sinds kort is de plaatselijke politieverordening aangepast. Dat betekent dat fietsen voortaan niet langer dan drie weken op het stationsplein mogen staan. Aan fietsen wordt een sticker bevestigd om u te waarschuwen. Zie de foto. Heeft u ervaringen opgedaan, goede (Hé, er is meer ruimte en er zijn minder wrakken) of slechte (Hé, mijn fiets is wegehaald na één dag)? Meldt het ons.

Vathorst in de bocht.

Vathorst in de bocht.


Nog nooit vertoond, maar nu te zien in Vathorst: een rotonde die voor een deel ingericht is als twee-richtingen rotonde. Je mag op twee stukjes van de rotonde twee kanten op, terwijl op de overige twee stukjes een verplichte rijrichting geldt. En dat wordt afgedwongen door een abrupte versmalling van het fietspad.Te zien op de Hanzeboulevard. Probeer het ook en stuur uw reactie naar ons toe.

Historische Fietstocht op zondag 17 mei 2009.

In het kader van de festiviteiten rond het 750-jarig bestaan van onze mooie stad heeft de Fietsersbond een fietstocht ontwikkeld die door alle wijken van de stad voert. Het oude centrum en historie, dat gaat goed samen, zult u denken, maar Nieuwland? Kattenbroek? Hoewel de meeste wijken van Amersfoort pas na 1900 gebouwd zijn, lagen die gronden er natuurlijk wel en werden ze ook gebruikt. De tocht vormt een soort klaverblad met vier lussen die door de vier windstreken gaan. Op vele plaatsen geeft de beschrijving u interessante wetenswaardigheden over de historie van die plek.
Ieder van de lussen begint op de Hof en zal, rustig fietsend en af en toe stilstaand om te lezen en te kijken, ongeveer anderhalf uur vergen en u weer terugbrengen naar de Hof. Genoeg gelegenheid dus om te pauzeren onder het genot van een kopje koffie op een van de terrassen.
Enkele actieve leden van de Fietsersbond Amersfoort zullen vanaf 10 uur een kraampje op de Hof bemannen waar u voor slechts 1 euro de uitgebreide routebeschrijving kunt verkrijgen. Natuurlijk krijgt u er een aardigheidje van de Fietsersbond bij. Wat dat is blijft nog even een verrassing.
De Historische Fietstocht staat ook in de evenementenkalender gepland op zondag 17 mei. Dat wordt ongetwijfeld een mooie voorjaarsdag en wij verwachten dan ook vele enthousiaste mensen die de gelegenheid zullen aangrijpen om delen van Amersfoort te doorkruisen waar men normaal niet zo gauw zou komen.

zaterdag 25 april 2009

Fietsparkeren in de stationsstalling

Bent ook forens en in het bezit van een maand- of jaarkaart van de stalling op het Stationsplein? Ik wel, en ik begin niet altijd vroeg. Dus ik kom wel eens om 8.30 uur of later in de stalling, en tref dan volle fietsrekken aan. In de onderste laag, ruimte zat bovenop. Mannen, en dat ben ik, worden sowieso door de beheerder van de stalling opgeroepen om hun fiets manmoedig in de bovenste rekken te zetten. Die rekken zijn van een verouderd model, en het resultaat is altijd vieze handen en een verrekte schouder. De gemeente heeft dat in haar gratis stallingen op het Jorisplein en bij de Kamperbinnenpoort beter gedaan.
Zie in het joetoepfilpmje mijn geklungel om de fiets in de stationsstalling in het bovenste rek te zetten.



Nu heeft NS Fiets vorig jaar voor de maandkaarthouders hele moderne toegangspoortjes gebouwd. Met een key card in plaats van een papieren kaartje open je het modern ogende hardglazen deurtje. Lastig als je vergeten bent je abo tijdig te verlengen, want dan moet je je fiets laten staan, naar boven hollen om alsnog te betalen en je card te activieren, naar beneden hollen en nu wel door het poortje en dan weer twee trappen op naar het station.


Waarom van die verouderde rekken en wel zo'n hypermodern obstakel?

donderdag 16 april 2009

Fietsbalans: fietsklimaat verbeterd


Eindelijk, het rapport van de Fietsbalans is gereed. Op 21 april presenteerden we het aan de wethouder op het Plein in de hal van het stadhuis.

De Fietsbalans is een onderzoek naar het fietsklimaat in meer dan 40 steden. Het onderzoek is in Amersfoort uitgevoerd door de Fietsersbond met steun van de gemeente Amersfoort. Wat blijkt? Op 6 van de 10 onderzochte aspecten scoort Amersfoort beter dan in 2000, maar er is ook achteruitgang. Het comfort van het wegdek is verslechterd in vergelijking met 2000. En verrassend is de achteruitgang van de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van de auto.

Het Amersfoortse verkeersbeleid van de afgelopen jaren heeft belangrijke verbeteringen in het fietsklimaat tot stand gebracht. Het fietsaandeel is gestegen met 4 procent: van 37% naar 41%. Het verkeersveiligheidsrisico daalde in die periode met 25%.
Maar het fietsklimaat blijft op een aantal punten achter bij de ambities van de gemeente. Het fietsnetwerk (routes, fietspaden) heeft gemiddeld een matige kwaliteit. De gemiddelde snelheid met de fiets is laag omdat in de stad en bij stations veel moet worden gelopen. Ook de afstelling van verkeerslichten kan voor fietsers worden verbeterd. De gemeente heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de bereikbaarheid van de stad voor de auto. Dat alles beïnvloedt de concurrentiepositie van de fiets negatief.
Amersfoort hanteert de Duurzaam Veilige inrichting van fietsroutes als uitgangspunt voor de inrichting van wegen. Op 50 km wegen moeten fietsers en auto’s worden gescheiden. Helaas laat de toepassing van Duurzaam Veilig in de praktijk sterk te wensen over. Op bijna de helft van de in de Fietsbalans onderzochte routes met een 50 km regime ontbreken gescheiden fietspaden. En nog eens 20% van de fietsstroken op die wegen is te smal. De Amersfoortse Fietsersbond wijst daar regelmatig op bij herinrichtingsplannen van de gemeente zoals bij het traject Vondellaan-Gasthuislaan en straks op de Van Randwijcklaan.

De fietsers voelen die matige kwaliteit. De Fietsbalans laat zien dat een te grote groep ontevreden is over comfort, verkeersveiligheid en sociale veiligheid. Het rapport komt met 11 aanbevelingen om het Amersfoortse fietsklimaat nog verder te verbeteren.

maandag 23 maart 2009


Fijner Fietsen Inspectierondje 13 maart 2009
Vrijdag de dertiende was een prima dag voor een inspectierondje: zonnetje, niet te koud, weinig wind, wat wil je nog meer?
Rob en ik gingen langs een aantal knelpunten die al tamelijk lang op de lijst staan om te zien hoe het ermee stond. We begonnen bij de Noordewierweg bij de kruising met de Puntenburgerlaan. De klacht was dat de vluchtheuvels in donker slecht zichtbaar waren omdat de randen in donkergrijze steen waren uitgevoerd. De zon scheen al, maar het leek wel of ook de vogels opeens gingen fluiten: de randen waren helder wit geschilderd, bij beide vluchtheuvels!




We fietsten over de Soesterweg, die hele lange weg is één grote authentieke hobbelpartij, maar dat wist u al, tot aan het eind. Daar bekeken we de situatie bij de stoplichten die mensen (eigenlijk alleen voetgangers) helpen de BW-laan over te steken. Na korte tijd besloten we dat deze plek met spoed hoog op de knelpuntenlijst moet komen. Niet vanwege het stoplicht zelf: je hoeft niet lang te wachten als je op de knop drukt. De plek wordt door veel fietsers gebruikt maar er is nauwelijks opstelruimte. Er liggen een paar tegels en ernaast een even grote kuil waar regenwater lang in een plas blijft staan. De ruimte is beperkt doordat er een paar geheimzinnige kasten dicht langs het fietspad staan (elektriciteit? stoplichten?), maar het moet toch mogelijk zijn om er iets beters van te maken. Terwijl we stonden te kijken zagen we een moeder met een kinderbakfiets (met kind) vanuit de Soesterweg de BW-laan oversteken als een auto. De kronkel in het fietspad is voor zo’n bakfiets nauwelijks te nemen.



Het zogenaamde schelpenpaadje tussen tennispark en Midland parc naar de BW-laan is al jaren een vast punt op onze rondjes. Er is geen schelp meer te zien, maar het pad lijkt wel veel breder gemaakt dan het ooit was. Aan de sporen te zien wordt er flink over gereden met fietsen en brommers (motoren?). Het paaltje waar we veel over geklaagd hebben als een onzinnig ding dat nauwelijks zichtbaar was in het donker, ligt ernaast tussen de bladeren. Het is een prachtig paaltje, rood-wit (jawel!), maar het lijkt wel te vondeling gelegd. Het verdient een beter tehuis.




Wij fietsten door, richting de spoorwegovergang en bekeken de situatie in de bocht bij de Aletta Jacobslaan. Het fietspad vanaf de Daam Fokkemalaan tot net over het spoor wordt ingericht als twee-richtingenfietspad, d.w.z. er komt een streep door het midden. De manier waarop dat fietspad al jaren wordt gebruikt wordt zo gelegaliseerd. De ruimte blijft veel te krap, maar alle fietsers die vanaf het station de berg op willen hoeven zich dan niet langer overtreders te voelen. Het oversteken van de BW-laan vanuit de Aletta Jacobslaan, als je naar Isselt of Soest wilt, blijft een hachelijke zaak maar we zagen toch aardig wat mensen dat doen. Niet iedereen blijft aan de verkeerde kant fietsen.


Wij gaan de berg op naar de ingang van het Sint Maartenpad. Een prachtig pad maar wat verwaarloosd. De "inrit" over de stoep zou best wat mooier kunnen en een bordje "fietspad" zou wellicht meer mensen die kant op kunnen lokken. Zoals het nu is moet je tussen veel geparkeerde auto'’ de juiste plek vinden, een flinke hobbel nemen en meteen een helling over brokkelig asfalt. We hoorden hier vooral kraaien.



Door het bos, linksaf over het Eustatiuspad en het Sabapad naar de Kapelweg. De in/uitgang hier is wat bemoeilijkt met hekjes waar je langzaam tussen door moet. Logisch, want in volle vaart van de berg af zo de straat op zou levensgevaarlijk zijn. Toch voldoet het niet, gezien de flinke kuil en modderige plas naast het pad. Meer verharding is nodig om de slinger tussen de hekjes iets makkelijker te maken.



Hierna rijden we naar de rotonde in de Van Campenstraat. Er wordt al hard gewerkt. Omhoog kijkend in de Vondellaan zien we dat de ongeveer 90 jaar oude bomen (we hebben de jaarringen geteld) gekapt zijn, en horen van een buurtbewoonster dat dat uiteindelijk nog niet eens nodig was. Althans niet voor een verbeterde wegindeling, want die blijft practisch zoals die is. Het besluit is al lang genomen natuurlijk maar wat een gemiste kans om de situatie voor zowel fietsers als automobilisten veel veiliger te maken! De rijbaan blijft smal maar met een fietsstrook ernaast zodat je als fietser nog steeds rakelings ingehaald kan worden terwijl je ook maar moet hopen dat er niet iemand in een geparkeerde auto de deur opendoet.

De behoefte aan een bakkie troost was overweldigend na deze waarneming en dat hebben we dan ook maar gehaald. Sterk en dubbel!

vrijdag 6 maart 2009

Dubbelklinkers ipv asfalt op de Stationsstraat, gemiste kans!

Het kan de Amersfoortse fietsende forens niet zijn ontgaan op zijn dagelijkse route naar het Stationsplein: het fietspad tussen de Brouwersstraat en het station langs de Stationsstraat ligt er uit. Het is voor ons fietsers en wandelaars weer afzien: afstappen (liever niet), opstappen, laveren over de trottoirs. Het fietspad tussen station en de Wijersstraat is weer hersteld (nou ja...), en zelfs iets verbreed hebben we de indruk.

Het fietspad ligt er ronduit miserabel bij. Het is niet "glad" neergelegd, het hobbelt en we bespeuren hier en daar het begin van kuilen. Bovendien telden we op een kort stukje al een dozijn kapotte dubbelklinkers, die gaan dus heel binnenkort kiepen.

Nu heeft de gemeente eens uitgesproken dat ze op fietspaden de voorkeur geeft aan rood asfalt boven dubbelklinkers. Wij fietsers weten waarom: dat is gewoon lekker fietsen. Maar bij de Stationsstraat hebben ze de oude dubbelklinkers weer terug gelegd. Niks asfalt! Gemiste kans gemeente.

zondag 25 januari 2009

Bottleneck in snelfietsroute aangepakt.

De prachtige snelfietsroute van Vathorst naar het centrum bevat nog een stuk dat eigenlijk te smal is, namelijk de Hoolesteeg. Het geld was op om ook dit stuk te verbreden. De Fietsersbond heeft ettelijke malen aangedrongen op het afmaken van deze zeer drukke fietsroute, en ook vanuit de politiek, met name de PvdA, werd aandacht gevraagd voor dit probleem. In 2007 werd 200.000 (niet genoeg) toegezegd. Het geldgebrek bleef maar eind 2008 is er toch een extra bron aangeboord zodat er nu naast die 200.000 euro nog eens 125.000 euro beschikbaar is. Nog dit jaar wordt de Hoolesteeg aangepakt. Waarschijnlijk wordt wat nu het voetpad is gebruikt om een tweede fietsbaan aan te leggen, waarbij de bomen in een soort middenberm kunnen blijven staan. Dat moet de fietsroute voor de duizenden die hem gebruiken nog beter maken.

Goed nieuws voor de fietsers naar Hoevelaken.

De eerste klacht over de slechte staat van het fietspad langs de Hogeweg, tussen het chauffeurscafe en de spoorwegovergang, dateert al van jaren geleden, maar nu is er toch iets aan gedaan. Het was ook hard nodig. De spleten tussen de uit elkaar gedrukte tegels waren talrijk en breed genoeg om ook mountainbikers uit het zadel te werpen.
Mijn blijdschap was groot toen ik merkte dat op vrijwel het hele stuk de tegels opnieuw waren gelegd. De eerste schade was helaas ook al weer zichtbaar, vermoedelijk veroorzaakt door het strooien tijdens de afgelopen vorstperiode.

Verbetering voor de BW-laan – Aletta Jacobslaan.

Een oud probleem: Tussen de Daam Fockemalaan en de Dierentuin is de BW-laan moeilijk over te steken. Het fietspad wordt dan ook veel in twee richtingen gebruikt. De NS heeft in het verleden al een extra overwegboom geplaatst om de overweg veiliger te maken voor fietsers. Er is al veel nagedacht over het verbeteren van de situatie, maar de ruimte en het geld ontbreken om een afdoende oplossing te realiseren. Plan B is nu aanvaard: het fietspad van de Daam Fockemalaan tot en met de overweg (het fietspad door het bos naar Soestduinen) wordt officieel een twee-richtingenfietspad. Fietsers van het station naar de Aletta Jacobslaan zijn dan niet meer in overtreding als ze gewoon doorfietsen aan dezelfde kant van de BW-laan. Hetzelfde geldt voor fietsers vanaf het station of uit de Aletta Jacobslaan naar Soestduinen.
Het is meer een bevestiging van wat al jaren de praktijk is dan een oplossing, want aan de beschikbare ruimte verandert niets. Maar toch.

Melden helpt!

Heeft u iets aan te merken op de staat van onderhoud van de fietspaden, bijv. losliggende tegels, verzakkingen, plassen, etc. dan kunt u dit melden via de Fietsersbond en ook direct bij de gemeente.
Ga naar www.fietsersbond.nl , klik op Mijn Slechtste Fietspad, en vul het formulier in.
Of ga naar www.amersfoort.nl , klik op Meldingen en Klachten, klik op Meldpunt Woonomgeving, daar kunt u het Meldingsformulier invullen; U kunt ook bellen met (033) 469 48 69 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur) en uw klacht telefonisch doorgeven.
Het kan soms even duren, maar meestal werkt het en wordt de klacht verholpen. Laatst nog werd een slecht stuk fietspad langs de Hamseweg opnieuw bestraat zo gauw de vorst uit de grond was.

zondag 4 januari 2009

Basisscholen Blij met Fietskaarten

Mevr. Trees Burger, adjunct-directeur van de Aloysiusschool, bekijkt de fietsplattegrond.


Mevr. Peteryn Mulder van de Dubbelster ontvangt de kaart van de Fietsersbond Amersfoort.

Enige tijd geleden verscheen de fietskaart Amersfoort op de Fiets uitgegeven door CITOplan. In het drukproces zijn niet alleen de gevouwen kaarten gedrukt die in de winkel te koop zijn, maar ook een aantal zogeheten plano’s, ongevouwen en eenzijdig bedrukte vellen. Helaas zijn ze niet van geschikt materiaal om in plattegrondkasten langs de fietsroutes opgehangen te worden. In overleg met de gemeente heeft de Fietsersbond Amersfoort een goede bestemming gevonden en de plano’s overhandigd aan twee basisscholen. Die kunnen de plattegronden goed gebruiken als lesmateriaal.