donderdag 1 december 2011

Van harte aanbevolen!



Persbericht Gemeente Amersfoort – dinsdag 22 november 2011


Gemeente pakt paaltjes op fietspaden aan

De gemeente Amersfoort doet mee aan een proefproject om het aantal paaltjes op fietspaden te verminderen en zo de fietsveiligheid te verbeteren. Paaltjes zijn een oorzaak van veel zogenoemde enkelvoudige fietsongelukken, dat zijn ongelukken waarbij geen andere verkeersdeelnemer betrokken is.Inwoners kunnen via een website aangeven welke paaltjes op Amersfoortse fietspaden onveilig zijn of zouden moeten verdwijnen. De pilot is geïnitieerd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Fietsberaad voor het verbeteren van de fietsveiligheid.

Veilig fietsen
Uit onderzoek van het Fietsberaad is gebleken dat zo’n 60 procent van alle fietsers die in het ziekenhuis belanden slachtoffer zijn van een enkelvoudig ongeval. Door onnodige paaltjes op fietspaden te verwijderen of de opvallendheid te verbeteren kan een oorzaak van dergelijke ongelukken worden weggenomen.

Meedenken via website
Op de website www.fietspaaltjesamersfoort.nl kunnen inwoners van Amersfoort aangeven welke fietspaaltjes onveilig zijn en welke paaltjes kunnen verdwijnen of blijven. De actie loopt tot 1 februari 2012. Op basis van de reacties op de website bepaalt de gemeente welke paaltjes weg kunnen, welke moeten blijven en waar maatregelen nodig zijn om paaltjes beter te laten opvallen om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken. De 25 meest onveilige locaties pakt de gemeente in het voorjaar van 2012 aan.

Terughoudender beleid
Paaltjes op fietspaden hebben de bedoeling om autoverkeer te weren. In het verleden werden palen al snel geplaatst als voorzorgsmaatregeI om mogelijk misbruik tegen te gaan. Met de kennis van nu gaat de gemeente daar inmiddels terughoudender mee om. Nut en noodzaak van alle in het verleden geplaatste palen bekijkt de gemeente nu kritisch Het is de bedoeling om onnodige palen te verwijderen, en de palen die echt nodig zijn zo veilig mogelijk vorm te geven.

maandag 31 oktober 2011

UITNODIGING

Fietsersbond afd. Amersfoort & Eemstad Lab nodigen u uit voor het mini-symposium:

"De Fiets Rendeert ! "Wo. 23 nov. - 16.00 tot 18.00 uur - De Observant - Stadhuisplein 7 te Amersfoort
Ontvangst, koffie e.d. vanaf 15.30 uur.

Een minisymposium waar sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun licht zullen laten schijnen over het (economisch) belang van de fiets in stedelijke mobiliteit, nu en in de toekomst. Daarmee willen we –vooral– politieke partijen, bestuurders & beleidsmakers van onze stad, bagage meegeven voor het verdere besluitvormingproces van het Amersfoortse Verkeer & Vervoerplan.

Uw dagvoorzitter: Arriën Kruijt (Voorzitter Rover en oud-wethouder Amersfoort)

Sprekers zijn:
 Prof. dr. Bert van Wee (Transportbeleid en Logistieke Organisatie aan de TU Delft en Amersfoorter), over de voor- en nadelen van de fiets op het gebied van gezondheid, economie en milieu.
 Marco te Brömmelstroet (UvA, Fietsersbond, planoloog en vervoersdeskundige), over o.a. voorbeeldprojecten in andere steden.
 Wim Bot (Fietsersbond, beleidsbeïnvloeding) met een beschouwing op het (in de maak zijnde) Verkeer- en Vervoerplan van Amersfoort en potenties voor een Schaalsprong voor de fiets.

Na de sprekers is er onder het genot van een drankje tijd voor reacties, vragen en discussie. Tijdens het symposium zullen een aantal raadsleden en wethouder Buijtelaar “hun” E-bikes in ontvangst nemen om gedurende enkele weken het toekomstige fietsen te kunnen ervaren.

Met vriendelijke groet,

De Fietsersbond Amersfoort - amersfoort@fietsersbond.nl
Stichting Eemstad Lab - edgarvangroningen@gmail.com

zondag 30 oktober 2011

Hier word je blij van.



Tussen het Piet Mondriaanplein en de Soesterweg is het doorsteekje nu klaar. Alle rommel is nog niet weg, maar voor veel mensen is de route naar het station weer wat korter en makkelijker.

Fietsers afstappen!

Op de Kleine Koppel werd dit bord gespot op 4 september. Het geeft wel aan hoe serieus fietsers worden genomen. (In dit geval door de aannemer)


En de reactie van de fietscoordinator van de gemeente op 7 september:

Vanwege de benodigde ruimte voor sloopwerkzaamheden moet de ruimte helaas tijdelijk worden gedeeld door fietsers en voetgangers en is er voor gekozen met een gele lijn een loopstrook aan te geven voor voetgangers. Het betreffende bord is door de aannemer zelf bedacht en opgehangen. De gemeente heeft dit niet goedgekeurd. Het is hier niet realistisch maar ook niet nodig dat fietsers afstappen. De aannemer zal er op worden aangesproken het bord weg te halen en te vervangen door een bord dat fietsers waarschuwt voor voetgangers op het fietspad.
Met vriendelijke groet,
Mark Stemerdink
adviseur verkeer (fietscoördinator)

En de situatie op 30 oktober:

donderdag 6 oktober 2011

Stallingsinfarct bij het station



Voor wie vaak met de trein reist is dit een bekend gezicht.
Het wordt langzamerhand overvol. Mensen die hun fiets in de betaalde stalling willen zetten kunnen nauwelijks de ingang bereiken. Een simpele oplossing is er niet meer. Wat nodig is, is een enorme schaalsprong. Fietsen is beter dan autorijden in allerlei opzichten, maar de fietsvoorzieningen moeten wel toereikend zijn.

woensdag 31 augustus 2011

Paaltjes op de Stadsring weg!

Reactie van de Fietscoördinator van de gemeente Amersfoort aangaande de paaltjes op de Stadsring:

Deze melding van de Fietsersbond is voor ons (na ook eerdere klachten) aanleiding geweest de palen al voor de zomervakantie weg te halen. Ondanks de redelijk goede markering geven deze palen teveel problemen voor fietsers. We kijken wel even aan of het geen andere problemen met auto's/vrachtwagens op het fietspad gaat geven. Zo niet, dan laten we de palen weg.

Er is veel en vaak over gesproken en nu hebben we dan succes!

zondag 19 juni 2011

Obstakel verwijderd!


Oplettende fietsers hebben het al gezien: het nog overgebleven middengeleidertje in de Kersenbaan kruising Utrechtseweg is nu vlakgestraat. Dankzij aandringen van de Fietsersbond is het gemeentelijke standpunt gewijzigd. Voortaan worden dit soort middengeleiders alleen nog verhoogd aangelegd als het echt nodig is.

maandag 6 juni 2011

Paaltje Stadsring



Posted by Picasa

Herkent u dit paaltje? Was het een vandaal of is er weer iemand tegen aan gereden, deze keer flink hard?
Het paaltje weerhoudt auto's die uit het centrum komen (voor 11 uur 's ochtends)ervan om even snel over het fietspad naar het kruispunt te crossen. Maar hoeveel fietsers hebben er al zere benen of schade aan hun fiets aan overgehouden? De Fietsersbond zal het weer ter sprake brengen bij de gemeente.

maandag 30 mei 2011

Fietsdocenten ?


U heeft waarschijnlijk ook net een brief ontvangen van de Fietsersbond over de verkiezing tot Fietsstad 2011. Centraal daarin staan de kinderen. Het gaat om hun vaardigheid, hun veiligheid en hun gezondheid.
Wat minder centraal staat de aankondiging dat er weer een opleiding tot fietsdocent gaat komen. "Lijkt het u leuk om kinderen - beter - te leren fietsen en heeft u ervaring met het werken met groepen, word dan fietsdocent! Ervaren trainers van de Fietsersbond verzorgen een vierdaagse opleiding voor het geven van praktische fietscursussen op verschillende niveaus en aan verschillende doelgroepen. Als u geïnteresseerd bent in de eerstvolgende opleiding (waarschijnlijk najaar 2011), ga dan naar www.fietsersbond.nl/fietsschool".
Het gaat dus niet uitsluitend om kinderen, maar ook om bijvoorbeeld allochtonen, of ouderen.
Van harte in uw aandacht aanbevolen!

dinsdag 15 maart 2011

Een obstakel


De Utrechtseweg is opnieuw bestraat. Alleen wat doet dat rare eilandje daar in het midden van de fietsoversteek met het fietspad langs de Ponlijn?
Zonder witte strepen duikt het geheel onverwachts voor je op. Met witte strepen al een stukje beter. Maar nog steeds blijft onze mening: 'nergens voor nodig'.
Navraag gedaan bij de gemeente. Die vinden het bij nader inzien ook niet echt een noodzakelijk obstakel. Dus de ontwerp richtlijnen worden aangepast.
Of dit ding weggehaald wordt, wordt nog bekeken . . .

donderdag 17 februari 2011

OPROEP

De afdeling Verkeer van de gemeente Amersfoort is bezig met een inventarisatie van de fietsparkeerproblemen in de binnenstad en roept de Fietsersbond op daaraan bij te dragen. Daarom deze vraag aan u, lezers van de blog, om melding te maken van zaken die niet goed zijn of beter zouden kunnen. U hoeft er geen lang verhaal van te maken, maar een korte omschrijving van het probleem volstaat (bijvoorbeeld : “op zaterdag blokkeren geparkeerde fietsen de toegangen naar winkels in de Utrechtsestraat”). En misschien heeft u ook al wel suggesties voor maatregelen. doel is om waar mogelijk gericht problemen aan te pakken.
U kunt reageren op deze blog of uw punt(en) mailen naar amersfoort@fietsersbond.nl