zondag 25 januari 2009

Bottleneck in snelfietsroute aangepakt.

De prachtige snelfietsroute van Vathorst naar het centrum bevat nog een stuk dat eigenlijk te smal is, namelijk de Hoolesteeg. Het geld was op om ook dit stuk te verbreden. De Fietsersbond heeft ettelijke malen aangedrongen op het afmaken van deze zeer drukke fietsroute, en ook vanuit de politiek, met name de PvdA, werd aandacht gevraagd voor dit probleem. In 2007 werd 200.000 (niet genoeg) toegezegd. Het geldgebrek bleef maar eind 2008 is er toch een extra bron aangeboord zodat er nu naast die 200.000 euro nog eens 125.000 euro beschikbaar is. Nog dit jaar wordt de Hoolesteeg aangepakt. Waarschijnlijk wordt wat nu het voetpad is gebruikt om een tweede fietsbaan aan te leggen, waarbij de bomen in een soort middenberm kunnen blijven staan. Dat moet de fietsroute voor de duizenden die hem gebruiken nog beter maken.

Goed nieuws voor de fietsers naar Hoevelaken.

De eerste klacht over de slechte staat van het fietspad langs de Hogeweg, tussen het chauffeurscafe en de spoorwegovergang, dateert al van jaren geleden, maar nu is er toch iets aan gedaan. Het was ook hard nodig. De spleten tussen de uit elkaar gedrukte tegels waren talrijk en breed genoeg om ook mountainbikers uit het zadel te werpen.
Mijn blijdschap was groot toen ik merkte dat op vrijwel het hele stuk de tegels opnieuw waren gelegd. De eerste schade was helaas ook al weer zichtbaar, vermoedelijk veroorzaakt door het strooien tijdens de afgelopen vorstperiode.

Verbetering voor de BW-laan – Aletta Jacobslaan.

Een oud probleem: Tussen de Daam Fockemalaan en de Dierentuin is de BW-laan moeilijk over te steken. Het fietspad wordt dan ook veel in twee richtingen gebruikt. De NS heeft in het verleden al een extra overwegboom geplaatst om de overweg veiliger te maken voor fietsers. Er is al veel nagedacht over het verbeteren van de situatie, maar de ruimte en het geld ontbreken om een afdoende oplossing te realiseren. Plan B is nu aanvaard: het fietspad van de Daam Fockemalaan tot en met de overweg (het fietspad door het bos naar Soestduinen) wordt officieel een twee-richtingenfietspad. Fietsers van het station naar de Aletta Jacobslaan zijn dan niet meer in overtreding als ze gewoon doorfietsen aan dezelfde kant van de BW-laan. Hetzelfde geldt voor fietsers vanaf het station of uit de Aletta Jacobslaan naar Soestduinen.
Het is meer een bevestiging van wat al jaren de praktijk is dan een oplossing, want aan de beschikbare ruimte verandert niets. Maar toch.

Melden helpt!

Heeft u iets aan te merken op de staat van onderhoud van de fietspaden, bijv. losliggende tegels, verzakkingen, plassen, etc. dan kunt u dit melden via de Fietsersbond en ook direct bij de gemeente.
Ga naar www.fietsersbond.nl , klik op Mijn Slechtste Fietspad, en vul het formulier in.
Of ga naar www.amersfoort.nl , klik op Meldingen en Klachten, klik op Meldpunt Woonomgeving, daar kunt u het Meldingsformulier invullen; U kunt ook bellen met (033) 469 48 69 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur) en uw klacht telefonisch doorgeven.
Het kan soms even duren, maar meestal werkt het en wordt de klacht verholpen. Laatst nog werd een slecht stuk fietspad langs de Hamseweg opnieuw bestraat zo gauw de vorst uit de grond was.

zondag 4 januari 2009

Basisscholen Blij met Fietskaarten

Mevr. Trees Burger, adjunct-directeur van de Aloysiusschool, bekijkt de fietsplattegrond.


Mevr. Peteryn Mulder van de Dubbelster ontvangt de kaart van de Fietsersbond Amersfoort.

Enige tijd geleden verscheen de fietskaart Amersfoort op de Fiets uitgegeven door CITOplan. In het drukproces zijn niet alleen de gevouwen kaarten gedrukt die in de winkel te koop zijn, maar ook een aantal zogeheten plano’s, ongevouwen en eenzijdig bedrukte vellen. Helaas zijn ze niet van geschikt materiaal om in plattegrondkasten langs de fietsroutes opgehangen te worden. In overleg met de gemeente heeft de Fietsersbond Amersfoort een goede bestemming gevonden en de plano’s overhandigd aan twee basisscholen. Die kunnen de plattegronden goed gebruiken als lesmateriaal.